28.5.2016

Piikkihernettä keltaisenaan

Skotlannin pääkaupungissa osataan arvostaa vihreyttä. Aivan keskustan kupeessa on luonnonvaraiseksi jätetty iso kukkula Holyrood Park. Sen rinteet olivat keltaisenaan piikkihernettä. Reissun ajankohta meni tässäkin suhteessa nappiin :) Lenkkarit jalkaan ja menoksi! Kukkulan laelle oli tietysti päästävä! Ahkerasta koiralenkkeilystä oli apua, sillä rapakuntoisille Arthur’s Seat olisi jäänyt saavuttamatta. Maisemat palkitsivat patikoijan :)


Katse ylöspäin!


Piikkiherne koristaa jokaista kallionkoloa.


Etsi ihminen tästä kuvasta!





Vanhaa kaupunkia halkoo Royal Mile, jonka molempia päitä hallitsee linna.  Edinburgh Castle kohoaa majesteetillisesti korkealla kukkulalla. 



Alempana mailin päässä on Palace of Holyroodhouse, jota kurkimme vain aidan raosta. 



Royal Mile tuli koluttua moneen kertaan. Sinne pääsi suoraan hotellin takaovesta.


Edinburgh Castlen alapuolella Princess Street Gardensiin ei lähikatujen vilkkaan liikenteen äänet kantaneet. Kiireetöntä istuskelua ja kevään ekat jätskit. Ja mikä maisema! Yläpuolella linnan rinne täpötäynnä parhaassa kukassa olevia narsisseja!




Vikana päivänä katsastettiin Edinburgh Castle sisältä. Hienoa arkkitehtuuria, historiaa. Täytyy sanoa, että britit osaavat hoitaa nämä asiat tyylillä.





Kuninkaallisten viemäreiden pitää näyttää kuninkaallisilta!


Nyt selvisi sekin, miksi skotit harrastavat ruutuja ja violettia. Vastaus löytyy vaakunasta :) Ruuduilta ei Skotlannissa todellakaan voinut välttyä. Jos ruuduista tykkää vaatetuksessa ja asusteissa, Skotlannista niitä löytyy! Ja laatu on huipputasoa. Itse jäin miettimään, oliko kyseessä jopa ylilaatu. 



Mutta violettia sattui silmiin, ah, niin ihanan paljon! Kaiman kappelin upea ikkuna. St Margaret’s Chapel.

Highlands on vielä näkemättä ja kokematta. Aikataulu ei antanut periksi. Niin, ja shetlanninlammaskoirat ovat kotoisin Skotlannista! Shetlanninsaaret ovat osa Skotlantia. Koko reissun aikana en silti nähnyt yhtään ainutta shelttiä! Missä ihmeessä ne kaikki piileskelivät? Siispä syytä lähteä toisenkin kerran!

26.5.2016

Narsisseja ja alppiruusuja

Kevätreissun aika! Suomen kevät tarpoi vielä ruskean eri sävyissä, kun suuntasimme kohti Edinburghia. Ajankohta ei olisi voinut olla sopivampi! Haukoimme henkeä, kun näimme Edinburghin linnan rinteillä tuhansittain narsisseja täydessä kukassa :) Kevät Skotlannissa oli kukon askeleen edellä Suomen kevättä.


Kaupunki oli täynnä historiaa. Ja vehreyttä! Korkeuseroja, kukkuloita. Kauniita yksityiskohtia, suuria puistoja. Harvinaisen sopiva reissukohde!


Hotellin ikkunasta silmiin sattui kiehtova näky: Carlton Hill. Sinnehän piti heti mennä! Matkalla kukkulan laelle kiertelimme kiemurtelevia polkuja, vanhoja hautausmaita. Carlton Hillin laelta avautui upea näkymä kaupungin ylle ja kauas merelle. Myös itse kukkulan huippu oli näkemisen arvoinen monenlaisine monumentteineen. Illalla nautiskeltiin espanjalaisravintolassa tapaksia. Yksi juttu jäi kaivelemaan: paluumatkalla näin henkeäsalpaavan kauniin näyn, kun melkein täysi kuu nousi upeasti valaistun linnan takaa. Olin unohtanut, ettei Skotlanti ole kovin etelässä, vaan ilta on huhtikuussa valoisa kuten meilläkin. Kameran olin jättänyt hotellille. Kuva tallentui kuitenkin verkkokalvolle :)






Old Town ja New Town. Old Town on tietysti nimensä mukainen ja Skotlannissa se tarkoittaa oikeasti vanhaa. Ajan ja historian patinoimaa. Ja mielenkiintoista. Yllättäen New Town on myös ainakin suomalaisen mittapuun mukaan vanhaa :) Neljän päivän reissulla keskityimme vanhaan ja vihreään, joten paljon jäi vielä katsomatta.

Kakkospäivän pääkohde oli kasvitieteellinen puutarha. Katse karttaan:  Water of Leith -joki kiemurteli kutsuvasti kohti Royal Botanic Gardenia. Joen vartta pitkin oli mukava kulkea ja puutarha löytyi helposti. Molemmille löytyi mieleistä katsottavaa , koettavaa ja kuvattavaa. Ajankohta osui täälläkin nappiin, oli alppiruusujen ja monien muiden kasvien kukinnan aika! Vanha sanonta päti tässäkin tapauksessa: väsyneenä mutta onnellisena palasimme päivän päätteeksi hotellille.












Huomenna reissu jatkuu! Tule siis mukaan silloinkin :)